Щодо попередження отруєння грибами |
![]() |
![]() |
18.11.2012 16:37 |
Протягом усієї історії людства гриби були поряд з людиною. З одного боку вони були для неї джерелом харчування та естетичної насолоди, з іншого – джерелом великих неприємностей, а саме: тяжких отруєнь. У грибах зосередилися дві основні властивості природи – її блага та небезпека для людини. В Україні вживання грибів є традиційним. Водночас ця традиція має підвищений ризик, тому що значна частина населення втратила навички збирання грибів. У природі існує величезна кількість їстівних і отруйних грибів. Наприклад, на території України – до 80 видів потенційно отруйних грибів. Однак найчастіше отруєння спричиняють 20–25 їх видів. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Прикро, що багато людей роблять висновки лише на основі свого гіркого досвіду. 10 вересня поточного року до реанімаційного відділення швидкої медичної допомоги м. Дніпродзержинськ з діагнозом «отруєння грибами» у важкому стані були доставлені чотири особи. Діагноз підтверджено. Постраждалим надана необхідна допомога.
Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності. Щоб запобігти отруєння грибами, ми рекомендуємо Вам заходи та правила, які необхідні для виконання кожній людині, дотримуйтесь їх. Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків. Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.
Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображенням в різних довідниках – вони не завжди відповідають дійсності. Не куштуйте сирі гриби на смак. Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена ґрунтом, викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку. Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута. При обробці кип’ятіть гриби 7–10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити. Обов’язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління – грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, таким чином ви позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку. Найбільш важко переносять грибні отруєння діти, тому серед них найчастіше трапляються випадки з летальним кінцем. Діти більш піддатливі до дії отрути в силу незрілості їхніх ферментних систем. З цієї ж причини дітям шкодять навіть їстівні гриби, які є надто концентрованим для дитячого організму білковим продуктом. В жодному разі не пригощайте грибами дітей до 12 років, літніх людей, вагітних жінок та осіб, у яких є порушення кишково-шлункового тракту. Гриби (зеленушка, синяк-дубовик та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії з алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння. Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів поспіль – також можна отримати отруєння. Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовані консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов’язково прокип’ятіть 10–15 хвилин.
Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) з’являються через 1– 4 години після вживання грибів, у залежності від виду гриба, віку та стану здоров’я потерпілого, кількості вжитих у їжу грибів. Біль та напади нудоти повторюються декілька разів через 6–48 годин, а смерть настає через 5–10 днів після отруєння. Перша допомога при отруєнні грибами:
Забороняється: вживати будь-які ліки та їжу, вживати алкогольні напої та молоко – це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишківнику; займатися будь-якими іншими видами самолікування.
Задайте СВОЙ вопрос нашему специалисту. Ответ вскоре будет опубликован в этом разделе и на страницах "Проспекта Трубников". |
Если Вы нашли ошибку или несовпадение, выделите текст и нажмите "Shift"+"Enter"