НТМ - Новини Твого Мiста

  • leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Главная Консультация врача Гіповітаміноз: «ламає» нігті та б’є по нервах
Гіповітаміноз: «ламає» нігті та б’є по нервах Печать E-mail
Рейтинг статьи: / 0
ХудшийЛучший 
25.04.2013 19:29

gipovitaminoz

Весна часто приходить не сама, а під руку з поганим настроєм, посіченим волоссям та загостренням хронічних недуг. Якщо зранку вам не хочеться вставати з ліжка, протягом дня почуваєтесь дратівливим, а сконцентруватися на роботі заважають дрібниці, саме час подумати про більшу вітамінізацію свого раціону. На жаль, вітамінний дефіцит відчуває майже кожна друга сучасна людина

 

Вітамінний дефіцит

Зрозуміло, що вітамінна недостатність виникає внаслідок дефіциту вітамінів. У народі цю хворобу називають авітамінозом, хоч лікарі наголошують, що той стан, який навесні та восени вибиває з колії більшість людей, правильніше величати гіповітамінозом. Адже авітаміноз – це практично повна відсутність органічних сполук або цілої вітамінної групи в організмі, а гіповітаміноз – лише їх нестача.

Авітаміноз у чистому вигляді зустрічається вкрай рідко. Щоб позбавити людське тіло життєдайних хімічних елементів, потрібно тривалий час досить обмежено харчуватися та фізично й емоційно виснажувати організм. 

Стрес проти дієти

Основною причиною як авітамінозів, так і гіповітамінозів є неправильне та неповноцінне харчування. Відсутність у раціоні овочів, фруктів, молочних продуктів передусім позначається на стані здоров’я. Так, скажімо, для таких любителів м’яса та солодощів як українці найбільш характерною є нестача вітамінів С, В1 і В6. Причому дефіцит вітаміну С, що бере участь у загальному розвитку організму, зазвичай зустрічається взимку і навесні, коли вживання свіжих фруктів та ягід мінімальне. Обмеження себе у чорному хлібі та білому – з борошна грубого помелу викликає нестачу вітамінів В1 і В6. Перший з них впливає на нервову систему, а другий відповідає за процес обміну речовин.

Крім неповноцінного харчування, причинами гіповітамінозу можуть стати стрес, постійні тяжкі розумові перенапруження, граничні фізичні навантаження, період реабілітації після тяжкого захворювання або довге дотримання суворої дієти. 

Симптоми на обличчя

Крім певних естетичних проблем (суха та запалена шкіра, посічене волосся, ослаблені нігті, зайва вага), гіповітаміноз провокує й зниження імунітету. А це постійні застуди від будь-якого протягу, ймовірне зараження вірусами грипу.

Варто бити на сполох, якщо життя раптом втратило свої барви, з’явилися неуважність, млявість, дратівливість. До найбільш розповсюджених симптомів належать:

- сонливість (яка зберігається протягом усього дня);

- запаморочення,

- млявість, зниження працездатності;

- надмірна дратівливість;

- депресія;

- погіршення стану шкіри (надмірна сухість, потріскана і почервоніла шкіра у куточках губ);

- загальне зниження імунітету. 

Овочі замість ковбаси

Аби максимально уникнути весняних проблем зі здоров’ям та настроєм, доведеться дещо передивитись харчові та спортивні уподобання.

1. Щодня вживайте в їжу один жовток, апельсин або грейпфрут, по одній склянці молока та кефіру (біойогурту), 50 г кисломолочного сиру, 30 г сметани та хліб з борошна грубого помелу.

2. Не менше двох разів на тиждень їжте червоне м’ясо та страви з печінки, в інші дні віддавайте перевагу морській рибі та морепродуктам.

3. Активно вживайте зелень, селеру.

4. Заправляйте салати нерафінованою олією.

5. Макарони і картоплю замініть легкими овочевими гарнірами.

6. Відмовтеся від чаювання з булочками та тортиками.

7. Скоротіть до мінімуму споживання тваринних жирів, ковбас, копченостей, консервів та продуктів швидкого приготування.

8. Не менше години щодня гуляйте на свіжому повітрі.

9. Весна – найкращий час для занять спортом. Скористайтеся цим!

10. Вітамінні комплекси приймайте лише після консультації з лікарем. 

Де містяться

Вітамін А – міститься у яєчних жовтках, печінці, молочних продуктах, помідорах, салаті, гарбузі, персиках, петрушці.

Вітамін В1 – це хлібні злаки, пивні дріжджі, бобові, картопля, серця та нирки тварин.

Вітамін В2 – молочні продукти, жирна риба, пекарські та пивні дріжджі.

Вітамін С – червоний солодкий перець, цитрусові, шипшина, кольорова капуста, чорна смородина, кріп, зелена цибуля.

Вітамін D – риб’ячий жир, печінка тріски, жирна риба, молоко, вершкове масло, яйця.

Вітамін E – міститься в олії та зародках пшениці. 

Коментар спеціаліста

Вадим Михайлюта, в.о. заступника начальника головного управління охорони здоров’я ОДА:

– Вітаміни не є постачальником енергії для організму. Але їм відводиться важлива роль у метаболізмі. Щоб уникнути такої неприємності, як гіповітаміноз, перш за все, потрібно збалансовано харчуватися. Особливу увагу на нестачу вітамінів навесні варто звернути вегетаріанцям, оскільки не кожен організм здатен повноцінно функціонувати без м’яса та жирів тваринного походження. 

Марина Соломко.

 

Задайте СВОЙ вопрос нашему специалисту. Ответ вскоре будет опубликован в этом разделе и на страницах "Проспекта Трубников".

AddThis Social Bookmark Button
 

Нам интересно Ваше мнение по затронутой выше теме. А что думаете Вы? Ваши мнения лягут в основу нашей дальнейшей работы. Лучшие высказывания будут опубликованы в "Проспекте Трубников".

     Свежий номер уже в продаже

53-01

Посмотреть предыдущие выпуски

О нас

Если Вы нашли ошибку или несовпадение, выделите текст и нажмите "Shift"+"Enter"

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ